De kern van boekies

Boekies is een leesbevorderend programma, bedoeld voor de basisschool maar ook makkelijk inzetbaar thuis. Verschillende studies toonden aan dat leesmotivatie een goede voorspeller is van leesgedrag- en prestaties. Boekies stimuleert het vrij lezen met als doel het leesplezier te behouden en te verhogen. In Boekies lezen kinderen online op de computer of tablet. Dit heeft grote voordelen: ze overal en op elk moment verder lezen, de boeken blijven van optimale kwaliteit en zijn nooit 'uitgeleend'. 

 

Ondersteuning & belang voor het kind

Kinderen maken op basis van interesse, leeftijd of AVI-niveau een keuze uit de uitgebreide collectie lees- en informatieboeken. Voor zwakkere lezers biedt Boekies diverse vormen van leesondersteuning, zoals een leesliniaal en een voorleesmogelijkheid. Zo kunnen alle leerlingen zelfstandig lezen met Boekies. Dit leidt tot meer zelfvertrouwen en leesplezier, een betere leesmotivatie en op termijn een betere leesvaardigheid.

 

Leesplezier is dé motor achter leesprestaties en leesgedrag (Baker & Wigfield, 2016). Kinderen die veel lezen hebben onder andere een beter tekstbegrip, meer kennis over de grammatica en verbeteren in het schrijven van verhalen.  Wanneer leesbevordering is geïntegreerd in het onderwijscurriculum van de school heeft dit invloed op de gehele verdere ontwikkeling van de leerling (Clements, 2017).

Ondersteuning & belang voor de begeleider

Via Boekies plein krijg je toegang tot tips voor een verrijkende leesomgeving. Maar ook Boekies zelf biedt heel wat extra's. Zo kan je het leerlingleesprofiel aanpassen, kan er met eigen of met één van de 25 themalijsten gewerkt worden en biedt het leesdossier meteen een compleet overzicht in het leesgedrag. Wordt Boekies ingezet op school, dan helpt het leerkrachten om makkelijk een leesaanbod en -ondersteuning vorm te geven op maat van elke leerling en helpt een schoolteam om een sterk leesbeleid uit te zetten. Van de sterke lezer die extra uitdaging nodig heeft, tot de zwakke(re) lezers omwille van een motivatiegebrek of leerprobleem.

 

Demo of webinar kijken?

Wil je weten hoe Boekies kinderen extra motiveert en zo hun leesplezier en leesvaardigheid verhoogt? Bekijk dan de demo of de webinar.

 

Op zoek naar verdiepende informatie? Klik hier

Boekies

Gun jouw kind ook leesplezier

In een boek duiken en pas kunnen stoppen met lezen als het uit is. Dat wens je toch ieder kind toe? Boekies is dé aanpak waarmee je werkt aan leesbevordering en leesplezier. Ontdek hoe Boekies met ruim 2.000 digitale kinder- en jeugdboeken de sleutel is tot meer leesplezier en een betere leesvaardigheid. Dit web-based leesbevorderingsplatform biedt boeken voor 4 tot 14 jaar en is zoveel meer dan zomaar een digitale schoolbib!

 

  • Ondersteuning voor het kind: audiovisuele leeshulpen (voorleesstemmen)
  • Ondersteuning voor de ouder: thema- en deelbare leeslijsten

Boekies bestellen? Klik hieronder op het product van je keuze.

Meer weten over Boekies

Aanvullende informatie

Een gevarieerd boekenaanbod is essentieel om de leesmotivatie te behouden en verhogen. De Boekies-catalogus telt ruim 2.000 digitale kinder- en jeugdboeken voor de leeftijd van 4 tot 14 jaar, waaronder een groot aantal series. Er zijn boekenseries rond bepaalde personages, zoals Koen Kampioen, Blitz!, Dolfje Weerwolfje en de boeken van Skoop. Daarnaast zijn er leesseries die aansluiten bij de behoeftes van een specifieke doelgroep zoals leerlingen met leesproblemen zoals dyslexie; leerlingen met een kleine woordenschat; meertalige leerlingen en hoogbegaafde leerlingen. Hieronder vind je overzicht van de beschikbare leesseries.

Wetenschappelijke basis

Boekies is ontwikkeld op basis van de zelf-determinatietheorie van Ryan & Deci. Deze theorie stelt dat je de intrinsieke motivatie van kinderen kunt beïnvloeden door in te spelen op de psychologische basisbehoeften Competentie (de leerling heeft vertrouwen in het eigen kunnen), Autonomie (de leerling heeft invloed op wat hij of zij doet en heeft de vrijheid om een activiteit naar eigen inzicht uit te voeren) en Relatie (de leerling voelt verbondenheid met de omgeving en heeft vertrouwen in anderen. Hij of zij voelt zich vrij om vragen te stellen en is niet bang om fouten te maken). Door bij deze behoeften aan te sluiten vergroot Boekies het leesplezier van de leerling!

Wist je dat ...

Leesseries in Boekies
In Boekies zijn onderstaande leesseries beschikbaar.

 • Boeken Over Jongens
 • Bikkels
 • Boekbende
 • Boemerang
 • Bolleboos
 • Kijk en lees
 • Leesbalans
 • Nik-Nak
 • Samenleesboeken/Samenlezers
 • Spannend!-serie
 • Terugblikken
 • Toneellezen
 • VillA Alfabet
 • Disney Voorleescollectie
 • Zoeklicht
Boekies Plein
Het Boekies Plein is momenteel nog gebaseerd op informatie voor het Nederlandse onderwijs. Niettemin kan heel wat van de aangeboden informatie, materialen en tips ook voor jou als ouder erg nuttig zijn. Op het Plein vind je naast artikelen en publicaties ook handvatten om met Boekies meer gestructureerd werk te maken van leesbevordering. Hier staan uitgewerkte lesprogramma’s, tips voor een verrijkende leesomgeving en lessuggesties om aandacht te besteden aan leesbevordering. Verder blijf je op het plein up-to-date over de boekencatalogus van Boekies en bekijk je webinars over leesmotivatie en leesbevordering. Je vindt Boekies Plein onder het kopje ‘Informatieplein’.
Actie gratis uitproberen Boekies van 18/09/23 tot 30/11/23 + wedstrijd!
De actievoorwaarden:
 • liep van ma 18/09 t/m do 30/11
 • je probeerde Boekies in die periode helemaal gratis uit
 • na je aanmelding ontving je de link naar een online Ga-van-start-training
 • in de loop van de proefperiode kreeg je digitale ondersteuning
 • naast deze actievoorwaarden gelden ook de algemene en abonnementsvoorwaarden die je hier vindt.
 • zonder opzeg vloeide de proefperiode vanaf 1/12 over in het betalend abonnement waarop je intekende Tot dan kon je Boekies op elk gewenst moment beëindigen via een kort opzeggingsmailtje naar consulenten@lexima.be.
 • doorliep je de Ga-van-start-training helemaal tijdens de uitprobeerperiode? Dan maakte jij kans 1 jaar lang gratis Boekies abonnement (1-2 gebruikers).

usp-icon-rebrand Helpt leesdrempels wegnemen
usp-icon-rebrand Gevarieerd boekenaanbod
usp-icon-rebrand Met tips en inzichten hou je een vinger aan de pols