Welke voorleesoftware kies ik?

Alinea en Kurzweil zijn allebei compenserende hulpmiddelen die jouw lees- of leermoeilijkheden helpen “opvangen”. Deze softwareprogramma’s helpen jong en oud om vlotter te lezen, minder fouten te schrijven, beter te begrijpen en gemakkelijker te studeren.

Maak je graag kennis met de Lexima programma’s? Schrijf je dan in voor één van de gratis “kennis maken met” webinars.  Misschien is de Infosessiewebinar 'Maak kennis met Alinea, Kurzweil & LeesVoor!' iets voor jou? Je bekijkt hem wanneer het jou past & krijgt gebundelde info over Alinea, Kurzweil en LeesVoor!-gratis voorleessoftware. Meld je hier aan voor de infosessiewebinar.

Welke onderdelen?

Alinea Suite en Kurzweil bestaan beide uit 4 onderdelen, die je hieronder schematisch ziet voorgesteld.

 

Alinea is daarnaast ook verkrijgbaar in een “light” versie Alinea Online, bestaande uit de Alinea webapp in the Cloud en Alinea Browser extensie (Web2Speech).

 • Alinea Windows
 • App
 • Alinea Online
  • Alinea Cloud
  • Alinea Web2Speech)
 • Kurzweil 3000 Win/ Mac
 • Kurzweil App
 • Kurzweil Cloud
 • Kurzweil Web2Speech

Wat houdt elk onderdeel in?

In onderstaande tabel zie je op welke toestellen je elk onderdeel kunt gebruiken.

 

Een verschil vind je terug bij het desktop onderdeel (installatie vereist), dat bij Kurzweil zowel voor Windows als Mac mogelijk is. Bij Alinea enkel voor Windows.

 

Alinea Kurzweil
Desktop Windows Windows en Mac
WCloud Chrome browser, PC, Chromebooks, Mac, tablet Chrome browser, PC, Chromebooks, Mac, tablet
Web2Speech Extensie in Chrome en Microsoft Edge Extensie in Chrome en Microsoft Edge
App Android & iOS tablet & smartphone Android & iOS tablet & smartphone

Waarin onderscheiden Alinea en Kurzweil zich van elkaar?

De basisfuncties (voorlezen, schrijven, woordenboeken en samenvatten) zijn zowel in Alinea als Kurweil kwalitatief & goed uitgewerkt.

 

Waarin onderscheiden de programma’s zich dan van elkaar?

 • is meer laagdrempelig
 • is de meest gebruiks- en budgetvriendelijke oplossing
 • heeft de optie Alinea Online voor wie volledig installatievrij wenst te werken (webapp in the Cloud & Web2Speech Browser extensie)
 • werkt met PDF-bestanden
 • biedt de meest performante scansoftware = bestanden in KES-formaat speciaal ontwikkeld voor mensen met dyslexie
 • beschikt over nog uitgebreidere studietools : mindmaps, sprekende rekenmachine, sjablonen voor schrijfopdrachten, kolomnotities voetnoten, hyperlinks,…
 • beschikt over een sterke aanpasbaarheid van de werkomgeving naar elk leerlingniveau

Het hangt er dus van af wat je wenst: de meest gebruiksvriendelijke en economische oplossing of de meest veelzijdige oplossing. In elk geval ben je met een keuze voor een compenserend programma van Lexima zeker van het krachtigste hulpmiddel om het beste uit jouw lees-, schrijf- en studiepotentieel te halen.

 

Tip: In de Vlaamse lagere en middelbare scholen (gewoon en buitengewoon onderwijs) kunnen leerlingen met een attest beroep doen op gratis voorleessoftware Alinea of Kurzweil via LeesVoor! Vlaanderen. Meer informatie hierover vind je op de programmapagina's Alinea en Kurzweil.

Waarin onderscheidt een Lexima-programma zich van andere software?

Efficiënte en effectieve programma’s

Eén plus één is drie door de optelsom van klantvriendelijke software én training op maat.  Een goede inzet vraagt nl. ook de nodige vaardigheid om ermee te kunnen werken. Zo maakt ons aanbod aan vormingen de Lexima-belofte waar nl. dat onze programma’s effectief zijn.

Preventieve en remediërende oplossingen

Alleen leerlingen met hardnekkige lees- en leerproblemen gaan aan de slag met onze compenserende oplossingen. Wist je dat het aantal leerlingen met een risico op leesproblemen kan gehalveerd worden dankzij Bouw! ? Leerlingen die na een interventie met Bouw! toch blijven worstelen, krijgen individuele oefeningen op maat in Lezergame voor lezen en in BLOON voor spelling en woordenschat.  Kinderen met rekenproblemen krijgen extra oefening op maat in Rekenheld.

 

Leeskilometers maken, ook als het lezen moeilijk loopt, doet elke leerling (o.a. dankzij de audiovisuele leeshulp) met plezier in Boekies.